sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Nalleidean jatkojalostus

Nallella olisi ehdottomasti kuono, eli aloittaisin kolmiomuotoisesti ja lisäisin myöhemmin silmukoita jotta saisin pyöreän lopputuloksen. Lopputuloksena olisi puolipalluran muotoinen pääkappale ja neuloisin short roweilla pään takaosan toiseksi puolipalluraksi. Minulla taitaa olla juuri sopivantuntuista valkoista kevyesti kerrattua ja vähän pöyhkeätä lankaa varastossa.

Kaulasta alaspäin neuloisin raglanilla kirjoneulekuvioilla kehoa, nallella täytyy olla ehdottomasti kirjoneulepaita päällä. Jalkojen täytyy olla valkoiset ja ne neulotaan suoraan kehoon kiinni. Jotta kirjoneulepaita ja valkoiset jalat sopivat yhteen, täytyy yleisilmettä todennäköisesti keventää vekkihamella. Poimin myöhemmin nallen vyöltä hametta varten silmukoita ja neulon yksivärisen, ehkä tummaharmaan hameen. Yhdessä mallikirjassa oli ohjeistus vekkien neulomiseksi, halusinkin sitä kokeilla.

Mutta palan takaisin kirjoneuleseen. Olen onnistunut löytämään yhden 88-luvun virolaisen käsityölehden Tallinnan antikvariaatista ja siellä on muutamia aika kivoja neuleohjeita.

Aloitan kansikuvalla: sen takia sen lehden hankkisin, ainakin melkein. Halusin jo teininä tehdä senkaltaisen kirjoneulepaitaisen nuken ja sain jopa pellavakankaasta ommeltukin barbietyylisen pitkäjalkaisen ja pitkähiuksisen tyttönuken. Vaatteita tosin en jaksannut/osannut neuloa, tyydyin vaan ompelemaan myrkynvihreän pitkän mekon. Olin tyytyväinen.



Kakkoskuva. Sen ohjeen voisin jopa neuloakin. Näyttää erittäin kivalta se toispuolisuus ja yksinäinen kirjoneulekuvio. Tosin ehkä minulta puuttuu hyvä värisilmä, jotta osaisin sen tehdä joko harmaana, sinisenä tai vihreäsävyisenä.




Kolmoskuva. Ei millään pahalla, mutta ehkä tekisin senkin itselleni. Näyttää kivalta.


Neloskuva: esimerkkejä miten kirjoneulekuvioita pystyy käyttämään neuleessa. Aina ei tarvii täyttää koko pintaa kuvioilla.


Viides kuva. Ei kaikki mallit ollut 80-luvulla laatikonnäköisiä, näköjään oli tarjolla muitakin muotoja.



Vähän lisää lehdestä. Toteutus ja tekijät ovat virolaisia, kieli on siinä jotain syystä venäjää. Todellakin en tiedä julkaistiinko silloin Käsitöölehteä molemmille kielille erikseen tai vaan venäjänkielisesti. 

Malleissa on sanottu kuka on suunnittelija ja kyllä blingblingia, jättitelttoja ja mohairiakin on esillä. Ne kuuluivat jo siihen aikakauteen. Ohjeissa on esillä pitsiä, palmikoita, erilaisia kirjoneuleita, nykyaikasia sekä perinteisiä. Opetetaan tekemään nahkakoruja, solmimaan nauhavyötä, tekemään puujunan, ompelemaan lapselle kotimekon, tekemään valkokirjonnalla motiiveja ja kauluksen, tekemään nahkatakin (se näyttii oudolta), tekemään kirjontatauluja ja uudelleen päällystämään nojatuolia. Kaikki se vaan yhdessä lehdessä. Unohdin, viimeisellä sivulla annetaan myös pöydän kattausvinkkejä.

1 kommentti:

  1. Oi kuinka ihana idea! Ensimmäisenä ajatuksena tuli mieleen, että taitaa tulla aika monta neulojaa nallelle, jos saat ohjeen johonkin esille. Minä ainakin haluaisin kokeilla moista. :)

    Nythän Viron käsityölehti ilmestyy suomeksi Suomessa, ja onhan se erilainen. Noista kirjoneulekuvistakin huomaa, että siellä ollaan aika luovia käsitöissä ja tekemisen perinne on vähän erilainen. En ole niin hirmuisen innostunut Käsityö-lehdestä (siis siitä virolaisesta), mutta on siellä aina joitain huippuhyviä ideoita joita kannattaisi poimia itselleen talteen virikkeeksi siitä, miten asioita voi ajatella myös eri kantilta. Nämä kirjoneulekuvat olivat juuri sellaisia, kiitos että laitoit esiin ne! Tuo kakkoskuva muistuttaa vähän sitä, millaista ideaa omaan SYTYCK-projektiini olen hakemassa. :)

    VastaaPoista